skip to Main Content
People Vs Nature

Επειδή η ομάδα μας εστιάζει στην αλληλεγγύη και αντιλαμβάνεται πως η φτώχεια είναι ανθρώπινο δημιούργημα μέσω συγκεκριμένων πολιτικών, το ζήτημα της εκμετάλλευσης των μη ανθρώπινων ζώων από τον άνθρωπο δεν το θεωρεί ως ξεχωριστό και ανεξάρτητο κομμάτι. Όπως οι λευκοί θεωρούσαν τους μαύρους, δούλους τους και τους είχαν μέχρι και σε ζωολογικούς κήπους, όπως οι άντρες είχαν τις γυναίκες σαν κτήματά τους με περιορισμένα έως ελάχιστα δικαιώματα για αιώνες, έτσι και ο άνθρωπος έχει σήμερα υποταγμένα, φυλακισμένα, βασανισμένα και σφαγιασμένα τα ζώα χωρίς αυτό να του είναι απαραίτητο σε κάτι. 

Η εκμετάλλευση των ζώων από τον άνθρωπο είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στον ανθρώπινο πολιτισμό αυτού του αιώνα, όπως ήταν η εκμετάλλευση των συνανθρώπων μας τον περασμένο αιώνα. Η πρόοδος στα ανθρώπινα δικαιώματα που χαρακτήριζε τον 20ο και 21ο αιώνα δεν θα είχε φανεί λιγότερο ριζική και πρωτοποριακή στους προγόνους μας, από την κατάργηση της εκμετάλλευσης των ζώων που φαίνεται σε μας τώρα. Θα θεωρούνταν δηλαδή υπερβολή το να μπει κάποιος στην διαδικασία να αμφισβητήσει την καταπίεση των μαύρων ανθρώπων και των γυναικών, στο χρονικό πλαίσιο που αυτή αποτελούσε κανονικότητα, και να ζητήσει δικαιώματα γι’ αυτές τις ομάδες, όπως ακριβώς σήμερα φαίνεται υπερβολικός κάποιος που μιλάει για δικαιώματα των μη ανθρώπινων ζώων. Δεδομένων όλων των καταιγιστικών επιστημονικών ερευνών σχετικά με το πώς η κατανάλωση ζωικών προϊόντων βλάπτει την υγεία, το περιβάλλον και τα ζώα, θεωρούμε πως είναι μια αρκετά συνεπής κίνηση εκ μέρους της ομάδας STEPS ως προς τους σκοπούς της, μια στροφή σε αξιοποίηση μέσων που δεν προέρχονται από κανένα είδος εκμετάλλευσης κανενός είδους ζώου.

Όλη αυτή η εκμετάλλευση βρίσκεται στο κέντρο της έννοιας του «δικαιώματος», και είναι ευθύνη και χρέος μας να αναζητήσουμε ηθική καθοδήγηση όχι πλέον στην παράδοση ή τη συνήθεια, αλλά στις αρχές της δικαιοσύνης και της συμπόνιας που έχουν διαμορφώσει τα ιδανικά της εποχής μας. Η υπόθεση ότι τα ζώα δεν μπορούν να έχουν δικαιώματα, διότι δεν τους τα έχουμε ακόμη παραχωρήσει, ανήκει στο παρελθόν. Πρέπει να αναζητήσουμε την αλήθεια με ανοιχτό μυαλό, και με πλήρη συνείδηση ότι το μέλλον ανήκει πάντα σε εκείνους που με θάρρος και όραμα αμφισβητούν το κατεστημένο της εποχής τους.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα ζώα δεν μπορούν να γίνουν αποδέκτες δικαιωμάτων επειδή δεν διαθέτουν τη δική μας ευφυΐα και νόηση, τους δικούς μας συναισθηματικούς δεσμούς ή το δικό μας αίσθημα ηθικής, και επιπλέον, επειδή δεν μπορούν να φέρουν τις ευθύνες που έχουν τα μέλη μιας ανθρώπινης κοινωνίας. Όμως υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι που επίσης δεν διαθέτουν αυτές οι ιδιότητες, όπως, για παράδειγμα, τα πολύ μικρά παιδιά ή τα άτομα που πάσχουν από νοητική στέρηση. Αντ’ αυτού, ακριβώς γι’ αυτό το λόγο (αδυναμία, ανικανότητα κλπ), έχουμε ορθώς αναγνωρίζει ότι αυτές οι κατηγορίες πληθυσμού δεν αξίζουν λιγότερη προστασία, αλλά πολύ περισσότερη. Οφείλουμε ιδιαίτερη ευθύνη σε εκείνα τα άτομα που δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους με αποτελεσματικό τρόπο. Η εφαρμογή αντίθετων αρχών σ’ αυτή την περίπτωση ισοδυναμεί με αδικαιολόγητη διάκριση και αποτελεί καταφανή αδικία. Εν ολίγοις, τίποτε δεν αποδεικνύει ότι τα παραπάνω ανθρωποκεντρικά και αυθαίρετα κριτήρια (ανθρώπινη λογική, ανθρώπινη ηθική, ανθρώπινα συναισθήματα κλπ) θα πρέπει να αποτελούν το έρεισμα για την άρνηση της προστασίας των ζώων από την εκμετάλλευση ή τον πόνο.

Αφού ο οργανισμός STEPS είναι ενάντια στις διακρίσεις, αυτές δεν πρέπει να αφορούν μονάχα τις διακρίσεις που υφίστανται οι άνθρωποι, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, λόγο φύλου, εθνικότητας, θρησκευτικών πεποιθήσεων, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, αλλά και τις διακρίσεις που υφίστανται τα είδη ζώων. Η ενσυναίσθηση δε μπορεί να είναι επιλεκτική. Έτσι, υιοθετώντας ένα χορτοφαγικό μενού, τιμάμε τις αξίες μας και μετατοπίζουμε τον τρόπο της σκέψης μας από τον ανθρωποκεντρισμό στον οικοκεντρισμό/οικοβιοκεντρισμό.

Κτηνοτροφία και άνθρωποι: το κόστος της εκμετάλλευσης των μη ανθρώπινων ζώων στο περιβάλλον και τον άνθρωπο

Η κτηνοτροφία σε αριθμούς – το πραγματικό κόστος της κατανάλωσης ζώων και ζωικών προϊόντων:

1. Φαινόμενο του θερμοκηπίου: Η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για το 65% των εκπομπών υποξειδίου του αζώτου και για το 51% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.  (Το αντίστοιχο ποσοστό των χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων μεταφορών  σε παγκόσμιο επίπεδο αθροιστικά, είναι 13%).  Υπολογίζεται ότι η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου από την κτηνοτροφία θα αυξηθεί κατά 80% μέχρι το 2050, εάν η ζήτηση δεν μειωθεί.

2. Κατασπατάληση νερού: Για να παραχθεί ένα λίτρο γάλακτος, καταναλώνονται περίπου 999 λίτρα νερού. Για να παραχθεί ένα κιλό αυγών, καταναλώνονται περίπου 3.723 λίτρα νερού.  Για ένα κιλό τυριού, καταναλώνονται περίπου 7.495 λίτρα νερού.  Για ένα κιλό βοδινού κρέατος, καταναλώνονται περίπου 20.820 λίτρα νερού.  Το 1/3 του πόσιμου νερού του πλανήτη χρησιμοποιείται για την παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών.

3. Εδάφη: Το 45% του πλανήτη χρησιμοποιείται από τις κτηνοτροφικές μονάδες και τις καλλιέργειες ζωοτροφών που προορίζονται για αυτές.  Το 1/3 του εδάφους της Γης έχει ερημοποιηθεί, με κύρια αιτία την κτηνοτροφία.

4. Ωκεανοί: Υπολογίζεται ότι αλιεύονται 2,7 τρισεκατομμύρια θαλάσσια ζώα ετησίως.  Ανά έτος αλιεύονται 90-100 εκατομμύρια τόνοι ψαριών. Περίπου το 40% των ψαριών αυτών, πετιούνται νεκρά πίσω στους ωκεανούς ως μη βρώσιμα.  Περίπου 650.000 φάλαινες, δελφίνια και φώκιες θανατώνονται κάθε χρόνο κατά λάθος από τα αλιευτικά σκάφη.  Επίσης, προβλέπεται ότι οι ωκεανοί θα αρχίσουν να μένουν χωρίς ψάρια από το 2048.  Τέλος, η απελευθέρωση αζώτου από τη λειτουργία κτηνοτροφικών μονάδων ευθύνεται για τη δημιουργία περισσότερων από 500 νεκρών ζωνών στους ωκεανούς.

5. Δάση: Στην κτηνοτροφία οφείλεται η αποψίλωση 136 εκατομμυρίων εκταρίων τροπικών δασών και έως και το 91% της αποψίλωσης του δάσους του Αμαζονίου.  Περίπου 137 είδη ζώων και φυτών εξαφανίζονται κάθε μέρα εξαιτίας της αποψίλωσης των δασών της βροχής. Τέλος, 1.100 ακτιβιστές και ακτιβίστριες έχουν σκοτωθεί, στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τα τροπικά δάση τα τελευταία 20 χρόνια.

6. Ρύποι: Μία μονάδα γαλακτοπαραγωγής με 2500 αγελάδες παράγει την ίδια ποσότητα ρύπων με αυτήν που παράγει μία πόλη 411.000 κατοίκων.  Στις Η.Π.Α. παράγονται περίπου 52.617 κιλά ρύπων ανά δευτερόλεπτο μόνο μέσω της κτηνοτροφίας.

Και ακόμη…

• Για να τραφεί ένας άνθρωπος που καταναλώνει ζώα και ζωικά προϊόντα, απαιτείται 18 φορές περισσότερη έκταση Γης από αυτή που χρειάζεται για να τραφεί ένας χορτοφάγος.

• Η καλλιέργεια 1,5 εκταρίου γης αποφέρει 16.783 κιλά φυτικής τροφής. Σε περίπτωση που η ίδια έκταση χρησιμοποιηθεί για την κτηνοτροφία παράγονται μόλις 170 κιλά κρέατος.

• Τουλάχιστον το 50% των καλλιεργούμενων σιτηρών προορίζονται για κατανάλωση στις κτηνοτροφικές μονάδες.

• Το 82% των υποσιτισμένων παιδιών κατοικούν σε χώρες, των οποίων οι καλλιέργειες χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για την παραγωγή ζωοτροφών.

• Εάν όλος ο πληθυσμός της γης ακολουθούσε φυτοφαγική διατροφή, οι καλλιέργειες θα επαρκούσαν για τη σίτιση 10 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ: Θα μπορούσε να τραφεί 1.4 δισεκατομμύριο ανθρώπων παραπάνω αν σταματούσε η εκτροφή και κατανάλωση αγελάδων, γουρουνιών και κοτόπουλων, ΜΟΝΟ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με λίγα λόγια, ο μόνος τρόπος να σωθεί ο πλανήτης από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι η άμεση αλλαγή της διατροφής των ανθρώπων. Εάν αυτό δε συμβεί άμεσα και μαζικά, τότε ένα νέο κύμα προσφύγων (climate refugees) αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα τη μετανάστευση (environmental migration). {Check Atlas environmental migration by IOM}

Κατανάλωση ζωικών προϊόντων και επιπτώσεις στην υγεία

Tα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά, όχι μόνο δεν είναι πολύτιμα ή απαραίτητα για τους ανθρώπους, αλλά είναι και επιβλαβή. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών είναι συνδεδεμένη με την εμφάνιση οστεοπόρωσης/οστεοπενίας στις γυναίκες  [1]. Αυτό βέβαια είναι το λιγότερο μπροστά στο γεγονός ότι τα γαλακτοκομικά συνδέονται με το Πάρκινσον [2], διάφορους καρκίνους όπως ο καρκίνος του μαστού [3], ή ο καρκίνος του προστάτη και των ωοθηκών [4][5], Η κατανάλωση γαλακτοκομικών συνδέεται ακόμη και με μερικά άλλα προβλήματα υγείας όπως διαβήτης [6], η εμφάνιση κολικών κ.α. [7][8]. Γενικότερα, η κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης συνδέεται με τον εμφάνιση καρκίνου [9][10]. Ωστόσο, αυτό που είναι πραγματικά απαραίτητο για τα παιδιά και τους ενήλικες είναι το ασβέστιο που θωρακίζει τα οστά μας. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά μάλλον δεν προσφέρουν κανένα όφελος σε αυτό [11][12]. Αντίθετα, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να καλυφθεί από φυτικές πηγές αποφεύγοντας τα διάφορα αρνητικά για την υγεία που εμπεριέχονται στα γαλακτοκομικά όπως κορεσμένα λιπαρά, υπερβολική χοληστερίνη, ανθυγιεινή ζωική πρωτεΐνη, λακτόζη και τα προβλήματα που σχετίζονται με αυτά [13]. Τέτοιες πηγές είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, μπρόκολο κ.α. [14]. Η κατανάλωση ενός αυγού δε, ισοδυναμεί με κάπνισμα 5 τσιγάρων [15].

Η κατανάλωση του κρέατος είναι συνδεδεμένη με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας όπως καρκίνος παχέος εντέρου[16], καρκίνος στομάχου[17], Αλτσχάιμερ[18], ρευματοειδής αρθρίτιδα[19], καρδιαγγειακά νοσήματα [20], καρκίνος του μαστού [21] κ.α.

Εν κατακλείδι, ο βασανισμός εκατομμυρίων ζώων και ανθρώπων, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και η κατασπατάληση ασύλληπτου αριθμού πόρων, θα έπρεπε να αρκούν και να περισσεύουν για να μπει, μια για πάντα, ένα τέλος στην παρουσία κάθε είδους προϊόντων ζωικής προέλευσης σε ανθρωπιστικές δράσεις. Όλα τα ζώα έχουν το ίδιο δικαίωμα στη ζωή και τη δική τους εγγενή αξία. Κι αν η δική μας ομάδα έχει ως στόχο την φροντίδα μόνο των ανθρώπων, από σεβασμό προς τον εαυτό της και τις αξίες της οφείλει τουλάχιστον να μην αποτελεί μέρος της καταπάτησης των δικαιωμάτων και της κακοποίησης των υπόλοιπων ζώων, κάτι που έκανε μέχρι σήμερα εν αγνοία της, έμμεσα, συγκαταλέγοντας στο μενού ζωικά προϊόντα.

της Ελίζας Δημητρά & του Τάσσου Σμετόπουλου

http://www.uncaged.co.uk/declarat.htm

http://www.cowspiracy.com/facts/