ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Δελτίο Τύπου: Μία δικηγόρος | Ένα πρόγραμμα «του δρόμου» υποστηρίζει τους ανθρώπους σε κατάσταση δρόμου

Το πρόγραμμα «Street Lawyering» παρέχει νομική συνδρομή σε ευάλωτες ομάδες ανθρώπων/ατόμων που διαβιούν σε κατάσταση δρόμου, όπως είναι οι άστεγοι, οι χρήστες/ριες ψυχοδραστικών ουσιών και οι εργαζόμενοι/ες στο σεξ.

Το κράτος πρόνοιας δημιουργήθηκε για να αντισταθμίσει τις αδυναμίες της κοινωνίας. Ωστόσο πολλοί κοινωνικά περιθωριοποιημένοι άνθρωποι αδυνατούν να απευθυνθούν σε αυτό για διάφορους λόγους που έχουν να κάνουν τόσο με τη δική τους κατάσταση όσο και με την ίδια τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος. 

Μία δικηγόρος | Ένα πρόγραμμα «του δρόμου» υποστηρίζει τους ανθρώπους σε κατάσταση δρόμου

Άνθρωποι στα όρια της εξαθλίωσης, θύματα της κρίσης, χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών, εργαζόμενοι/-ες στο σεξ, αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, αλλοδαποί χωρίς έγγραφα που αναμένουν φαγητό, μπορούν πλέον να συζητήσουν τις νομικές τους εκκρεμότητες ή τα προβλήματα που πολλές φορές τους έχουν φέρει σε αυτή την κατάσταση και να λάβουν πληροφορίες αναφορικά με τα δικαιώματά τους. 

Σκοπός της δράσης είναι η διερεύνηση των νομικών θεμάτων και εκκρεμοτήτων των ανθρώπων σε κατάσταση δρόμου που, πέρα από το προσωπικό βάρος, συχνά συνιστούν την αιτία της κατάστασης στην οποία ευρίσκονται. Η προσπάθεια διερεύνησης και επίλυσής τους μπορεί να αποτελέσει μία πρώτη διέξοδο ή μία αρχή για την συνολικότερη επανένταξή τους ή ακόμη και για τη μείωση του φόβου απέναντι στο άγνωστο που λέγεται δικαιοσύνη, αστυνομία, διοικητική γραφειοκρατία. Παράλληλα στόχος μας είναι να συζητήσουμε με τους αρμόδιους φορείς πιθανές νομοθετικές αλλαγές και παρεμβάσεις με σκοπό τη βελτίωση της πρόσβασης της ομάδας στόχου στα δικαιώματα αλλά και της διαβίωσης των ανθρώπων που ζουν σε καθεστώς αστεγίας. 

Η δικηγόρος Κατερίνα Πουρναρά είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται τρεις φορές την εβδομάδα, συμμετέχοντας στην ομάδα πεδίου της STEPS στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας, προσφέροντας νομική συνδρομή στις ευάλωτες ομάδες που αναφέρθηκαν παραπάνω.  «Συνήθως ο/η δικηγόρος κάθεται στο γραφείο του και παρέχει συμβουλές ή επιλύει ζητήματα ήδη καθορισμένα από ένα αρχικό αίτημα. Αντιστρέφοντας λίγο την πραγματικότητα, σε έναν κόσμο που ήδη κινείται ανάποδα, εμείς βγαίνουμε στο δρόμο ώστε να καταλάβουμε την αλήθεια, να διερευνήσουμε το αίτημα, να προσφέρουμε συμβουλές και αρωγή στους ανθρώπους που πιθανόν να έχουν φτάσει στο σημείο να μην μπορούν καν να τη ζητήσουν», τονίζει η ίδια για τη δουλειά που έχει αναλάβει μέσω του προγράμματος.  


Για περισσότερες πληροφορίες:

Τάσσος Σμετόπουλος, Συντονιστής Δράσεων Δρόμου/ Νόμιμος Εκπρόσωπος της Steps.

Email: [email protected], Τηλ: 6931471277