ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Εμπειρίες εθελοντών από το One Stop: «Είναι σαν μια ολόκληρη οικογένεια»

Εμπειρίες εθελοντών από το One Stop: «Είναι σαν μια ολόκληρη οικογένεια» - Steps Org

Αυτό ήταν το συμπέρασμα της Gitte, του Andy, της Mette και της Emilie για τους ανθρώπους  που «εξυπηρετούνται» στο «One Stop».

Οι τέσσερις τους αποτελούν μεταπτυχιακούς φοιτητές στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Aaborg στην Κοπεγχάνη.

Έχουν έρθει στην Αθήνα για να διευρευνήσουν πώς επηρεάζεται το περιβάλλον της από τους  πρόσφυγες και τις αυτοοργανωμένες δομές και ΜΚΟ που τους παρέχουν υπηρεσίες.  Έτσι ήρθαν σε επαφή με το «STEPS».

«Έχουμε καταλάβει ότι αυτές οι δομές κάνουν σε ένα βαθμό το έργο που δεν κάνει η κυβέρνηση. Ωστόσο αναρωτιόμαστε πόσο μακροπρόθεσμη μπορεί να είναι αυτή η λύση σε σχέση με αυτό που συμβαίνει, τη στιγμή που αυτές δεν λαμβάνουν αρκετή χρηματοδότηση» μου λέει η Μέτε.

Τους ρωτάω τι είναι αυτό που τους «έμεινε» από την παρατήρηση της ομάδας για μια εβδομάδα, στη δράση του «One Stop».

«To ότι δεν διαφοροποιείτε τους ανθρώπους. Όλοι είναι ίσοι εδώ κι αυτό μπορείς να το νιώσεις. Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ είναι πολύ χαρούμενοι μαζί. Είναι σαν μια ολόκληρη οικογένεια», μου απαντά ο Άντυ.

Ενώ η Γκίτε μου λέει ότι : «αισθάνθηκαν ευπρόσδεκτοι από την πρώτη στιγμή και έχουν την αίσθηση ότι και ο χρήστης αυτού του χώρου αισθάνεται ευπρόσδεκτος. Είναι ένα πραγματικά φιλόξενο περιβάλλον. Οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ένα διάλειμμα από την καθημερινή τους ζωή στο δρόμο».

«Μας αρέσει το ότι δεν κάνετε τους ανθρώπους να στέκονται στη σειρά για να πάρουν καφέ αλλά και το ότι τους σερβίρετε είναι κάτι που δημιουργηθεί μια ήρεμη ατμόσφαιρα.  Θυμάμαι ότι την πρώτη μέρα που ήρθαμε νιώσαμε ότι ήταν πολύ χαοτικό, όταν όλοι ήταν όρθιοι και ούρλιαζαν για να πάρουν καφέ. Χρειάστηκε κάποιος χρόνος αλλά μετά από λίγο οι άνθρωποι κάθισαν και επικράτησε μια ήρεμη και όμορφη ατμόσφαιρα».

Έγινε ένα μικρό βήμα που όμως έκανε τη διαφορά στο τρόπο και το χρόνο που εξυπηρετούνται οι άνθρωποι.

Τι σημαίνει άλλωστε «STEPS»; Βήματα αλληλεγγύης από ανθρώπους, που ίσως φέρουν μερικά χαμόγελα σε ανθρώπους.

 

Gitte Κrag Nissen: Έχει πτυχίο Κοινωνικής Εργασίας. Εργάζεται με πρόσφυγες στο δήμο της Κοπεγχάγης.
Andy Ghalichi: Έχει πτυχίο στις διεθνείς σπουδές.
Mette Ηansson: Έχει πτυχίο Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών. Εργάζεται με πρόσφυγες σε κέντρο ασύλου.
Emilie Skensved: Έχει πτυχίο στην Ανθρωπολογία.

 

Συνέντευξη: Ναταλία Σέλντον, απόδοση: Μαρία Νησωτάκη