ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ

Θα έσωζες τον άνθρωπο που αγαπάς;

Θα έσωζες τον άνθρωπο που αγαπάς;

Κόσμος 2019.

«Ευχαριστώ, δεν θέλω άλλο, έχω φάει πάρα πολλή ζάχαρη σήμερα.»
«Έχει άπειρο αλάτι αυτό το φαγητό αλλά είναι πεντανόστιμο.»
«Είναι ο έκτος καφές που πίνω για να συνεχίσω την δουλειά!»
«Σε θέλω, σε θέλω σαν τρελός!»
«Λίγο ακόμη, τελειώνω το παιχνίδι και το κλείνω το pc.»
«…Υπερβολική δόση ηρωίνης. Δεν αναπνέει, ελάτε γρήγορα!»

Είναι όλα τα παραπάνω μια μορφή υπερβολικής δόσης. Μήπως δε βιώνουμε όλοι μας στιγμές υπερβολικής δόσης; Μπορεί η ζάχαρη, το αλάτι, ο καφές, το pc και ο έρωτας να μην σε αφήνουν στον τόπο, η ηρωίνη όμως, όπως και κάθε οπιοειδές, έχει την δύναμη να το κάνει.

Είναι αλήθεια πως, αν πάθεις υπερβολική δόση από οπιοειδές και το ιατρικό προσωπικό έκτακτης ανάγκης δεν είναι εκεί τη σωστή στιγμή, πεθαίνεις.

Για την ακρίβεια, πάνω από 60.000 άνθρωποι στον κόσμο, πεθαίνουν κάθε χρόνο από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Υπάρχει αντίδοτο στην υπερβολική δόση; Ναι. Είναι η ναλοξόνη.

Τι είναι η ναλοξόνη;

Το 2014, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει την ναλοξόνη ως ουσιώδες φάρμακο και εκδίδει οδηγίες για την σωστή χρήση της. Ενώ για το 2017-2020, αποτελεί μέρος της πολιτικής για τα ναρκωτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ.

Πρόκειται για ένα φάρμακο επείγουσας ανάγκης, που επαναφέρει τον οργανισμό σε κατάσταση κανονικής λειτουργίας μέχρι να φτάσει το ιατρικό προσωπικό. Ναλοξόνη είναι η ουσία που μπορεί κυριολεκτικά να αντιστρέψει τις επιδράσεις που έχει ένα οπιοειδές (όπως η ηρωίνη) στον οργανισμό και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις υπερβολικής δόσης αυτού με σκοπό να επαναφέρει στην ζωή τον άνθρωπο σε κίνδυνο.

Μπορεί να περάσει στο αίμα με δύο τρόπους: ενδοφλέβια χρήση, μέσω σύριγγας, ή σε μορφή σπρέι, εισπνεόμενο από την μύτη. Μέσα σε 5 το πολύ λεπτά από την χορήγησή της, η ναλοξόνη έχει επαναφέρει την αναπνοή του ατόμου.

Προκειμένου να σώσει κάποιον από υπερβολική δόση, η ναλοξόνη μπορεί να χρησιμοποιείται από απλό, μη ειδικευμένο ιατρικά άτομο, με τη βοήθεια ενός πακέτου ναλοξόνης που περιέχει όλα τα απαραίτητα για την ασφαλή χρήση της. Χρειάζεται μόνο μία σύντομη εκπαίδευση για να γνωρίζει τον τρόπο οποιοσδήποτε κληθεί να το χρησιμοποιήσει.

Μόνο στις χώρες της Ε.Ε και βάση των επίσημων στοιχείων , μέσα στο 2018 χαθήκαν 8.200 ζωές από υπερβολική δόση. Από το 2012 και μετά παρατηρείται αύξηση 62% στους θανάτους.

Την στιγμή που μιλάμε, το Take-Home πρόγραμμα χορήγησης ναλοξόνης υλοποιείται σε 10 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Δανία, η Γερμανία, η Εσθονία, η Σκωτία και η Ουαλία.

Ταυτόχρονα, σε 7 χώρες της Ευρώπης, δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί η ναλοξόνη σε χώρους εποπτευόμενης χρήσης, στο πλαίσιο μείωσης της βλάβης από την χρήση ψυχοδραστικών ουσιών.

Ελλάδα 2019

Η δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης ψηφίστηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο με 229 ψήφους υπέρ και το εθνικό σχέδιο για τα ναρκωτικά είναι ένα βήμα πριν την υλοποίησή του. Η ελεύθερη πρόσβαση σε πακέτα ναλοξόνης με όλα τα απαραίτητα για την ασφαλή χρήση της ωστόσο, απουσιάζουν από αυτό. Παραμένουν προνόμιο του ειδικού ιατρικού προσωπικού.

Που μπορεί να τύχει να αργήσει να φτάσει κι όταν αργεί να φτάσει, η υπερβολική δόση από ηρωίνη, είπαμε, έχει τη δύναμη να σε σκοτώσει – και δεν αργεί ποτέ.

Ελλάδα 2019. Θα έσωζες τον άνθρωπο που αγαπάς;

Το αίτημα είναι ένα και ξεκάθαρο:

Η ναλοξόνη πρέπει επιτέλους να φύγει από την λίστα των νοσοκομειακών φαρμάκων και να γίνει άμεσα διαθέσιμη στα χέρια των ίδιων των χρηστών, των γονιών, των φίλων, των συντρόφων και όσων βρίσκονται με όποιο τρόπο κοντά στους ανθρώπους που κάνουν προβληματική χρήση οπιοειδών.

Στήριξε την καμπάνια υπέρ της ελεύθερης διάθεσης της ναλοξόνης σήμερα! – #naloxone-saves-lives #give-naloxone-kits-now

Περισσότερες πληροφορίες και βιβλιογραφία σχετικά στο: http://www.naloxoneinfo.org/bibliography